Diabetes
Diabetes, suikerziekte, is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. En ook reageert het lichaam vaak niet meer goed op insuline. Of het maakt helemaal geen insuline meer. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel.
Diabetes type 1
Is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem het lichaam aanvalt. Normaal ruimt het afweersysteem alleen ziektes op. Maar bij sommige mensen vernielt het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken, in de alvleesklier. Dan heb je diabetes type 1. Zonder de stof insuline kun je niet leven, want die regelt je bloedsuiker. Als je diabetes mellitus type 1 krijgt, stopt je lichaam met insuline maken. Vanaf dat moment moeten mensen zelf insuline spuiten, of een pompje dragen. Diabetes type 1 is nog niet zomaar te genezen.
Diabetes type 1 symptomen
Je kunt diabetes type 1 herkennen aan de volgende klachten: veel dorst, vaak plassen en afvallen zonder dat er een reden voor is.
Diabetes type 2
Ouderdomssuiker, maar ook jonge mensen kunnen het krijgen. Deze vorm van diabetes komt het meest voor: 1,1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2. Er zijn verschillende manieren om diabetes type 2 te behandelen.
Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dat is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. De insuline is als het ware onzichtbaar, en kan zijn werk niet doen. Daardoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten. Eerst maakt het lichaam extra insuline aan, maar na verloop van
tijd steeds minder.
Oorzaken van diabetes type 2 o.a.:
· weinig lichaamsbeweging
· overgewicht
· ongezond eten
· roken
· ouder worden
· erfelijkheid
Symptomen van diabetes type 2
Vaak lopen mensen jarenlang ongemerkt rond met diabetes type 2. Want de klachten zijn niet zo duidelijk. De diagnose is te stellen door nuchter bloedsuikertest te laten prikken.
Behandeling van diabetes type 2
De behandeling van diabetes type 2 gebeurt met hulp van gezond eten, veel bewegen en vaak ook medicijnen voor bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol. En soms ook met insuline spuiten bij jezelf.
Prediabetes.
Prediabetes is een voorfase van diabetes type 2. In deze fase reageert je lichaam al minder goed op insuline. Daardoor heeft je lichaam meer moeite met de verwerking van bloedsuiker.
Bij prediabetes zijn de bloedsuikerwaarden al iets hoger, maar nog niet zo hoog dat je diabetes hebt. Bij prediabetes heb je ook nog niet de symptomen van diabetes, of maar een beetje. Toch kunnen je hart en bloedvaten en je ogen al schade oplopen.
Kan ik prediabetes terugdraaien?
Als prediabetes niet behandeld wordt, kan het overgaan in diabetes. Maar als je op tijd ingrijpt, kun je prediabetes terugdraaien. Dat doe je door af te vallen, gezond te eten en meer te bewegen. De bloedsuikerwaarden worden dan meestal weer normaal.
Effect van de WHM op diabetes. Door de dagelijkse beoefening van de Wim Hof Methode (ademhaling, mindset en kou blootstelling) ben je in staat om de balans en de samenhang van het immuunsysteem, het zenuwstelsel, de organen en de energie centra bewust te herstellen, waardoor op den duur een evenwichtige en ordentelijke insuline productie en gebruik in je lichaam ontstaat.
Interessante links:
· https://www.diabetesfonds.nl